Oliwa Premium EXTRA VERGINE „I-OIL” tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml – Marina Palusci Producent: Azienda Agricola Marina Palusci w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy Kultywar (odmiana oliwek): 100% Intosso Intensywność smaku: 4/5 Kwasowość: poniżej 0,2 Zapach: Kwiatowo-owocowy na tle czerwonej herbaty Smak: Wyważony i wyrafinowany. W pierwszej fazie delikatny, łagodny i transparentny, a na finiszu delikatnie powleka swoją oliwkową goryczką oraz akcentem polifenolowego drapania w gardło. Czystość smaku i dokonała harmonia szlachetnych niuansów czyni tę oliwę absolutnie wyjątkową. Oliwki pochodzą z gaju oliwnego „Cjomme”, z okolic miasteczka Pianella, z drzew oliwnych w wieku 240 lat. Uprawiane są metodami rolnictwa biologicznego. Zbiór odbywa się w połowie października. Oliwa nie jest filtrowana, ale jedynie poddana dekantacji grawitacyjnej. Kultywar Intosso jest to wyjątkowa, niszowa i typowa dla Abruzji odmiana drzew oliwnych. Oliwę tę docenił na swoim Instagramie jeden z najbardziej znanych włoskich szefów kuchni, którego restauracja w Modenie dwukrotnie była pierwszą wśród The World's 50 Best Restaurants[. Dzięki średniej intensywności pasuje do bardzo wielu potraw. Szczególnie tych, których struktura smaku nie jest bardzo wyrazista. Pasuje do sałatek i warzyw w każdej formie, także w postaci zup i kremów. Bardzo dobra do ryb i serów. Sprawdza się z pomidorem i mozzarellą, ale także z sałatką z pomarańczy doprawioną świeżym pieprzem i ciemnymi oliwkami.