NOVUS Włoska Oliwa Premium EXTRA VERGINE niefiltrowana 500ml – Marina Palusci Producent: Azienda Agricola Marina Palusci w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy Kultywar: Dritta i Leccino Intensywność smaku: 3/5 Kwasowość: poniżej 0,2 Zapach: Zielony, trawiasty, świeży Smak: Dobrze zbilansowany i zdecydowany Polifenole: niemniej niż 650 ppm Novus to młoda oliwa – pierwsza w tym sezonie - - niefiltrowana w 100% włoska oliwa extra virgin, tylko z włoskich oliwek, butelkowana we Włoszech. Kraj pochodzenia: Włochy Na dnie po odstaniu można zauważyć osad który jest zjawiskiem naturalnym. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie schładzać poniżej 10 stopni. Wartości odżywcze w 100g/ Oliwki użyte do jej tłoczenia uprawiane są przez rodzinę Palusci od setek lat na wzgórzach Abruzji. Gaje oliwne są pielęgnowane w naturalny sposób w oparciu o zasady upraw biodynamicznych. Zbiór odbywa się ręcznie od początku października, kiedy oliwki są jeszcze zielone, gdyż wtedy wprawdzie mają mniej tłuszczu, ale obfitują za to w prozdrowotne substancje odżywcze, smakowe i zapachowe. Oliwki poddawane są tłoczeniu na zimno nie później niż 12 godzin od zebrania. Po wytłoczeniu tej oliwy nie poddaje się jej filtracji, ani pełnej dekantacji tylko od razu butelkuje dzięki czemu zachowuje oliwkowy mętny kolor, a co najważniejsze, wiele prozdrowotnych substancji znajdujących się w świeżych oliwkach. Młoda oliwa sprzedawana jest w przezroczystych butelkach, dzięki czemu cieszy oko piękną, świeżą zielenią, ale jednocześnie zobowiązuje do szczególnej ochrony przed dwoma wielkimi wrogami oliwy: światłem i ciepłem. Do tłoczenia oliwy Novus używa się odmian oliwek Dritta i Leccino. To właśnie te szczepy nadają jej wyrazisty zapach świeżej trawy (oliwek) oraz zdecydowany smak. Tego typu oliwę traktuję się jako produkt sezonowy i sprzedaje do wyczerpania zapasów. Oliwa Novus jest pierwszą oliwą w sezonie niczym papierówka w naszych sadach. Oliwa ta pasuje zarówno do wegańskich dań podkreślając ich smak jak również do słodkich deserów np. na bazie sera riccota. Świetnie sprawdza się z pieczona dynią lub bakłażanem lub do sałatki z rukoli, ale też można nią doprawić wiele innych dań kuchni polskiej. Jest nie tyle tłuszczem, co przyprawą, która eksponuje i wzbogaca smaki i zapachy potraw. Marina Palusci to rodzinna firma , która tłoczy oliwy z nawet 500 letnich własnych gajów. Oliwa to ich prawdziwą pasja. Oliwy Marina Palusci wygrywały wielokrotnie międzynarodowe festiwale oliw i goszczą na stołach restauracji najlepszych restauratorów.
Wartość energetyczna-899 kcal/3762KJ/
Tłuszcze-99,9 g/ w tym nasycone kwasy tłuszczowe -14,46 g/ węglowodany- 0 g/w tym cukry – 0 g/ białko – 0 g /sól – 0 g