Oliwa Premium EXTRA VERGINE „NOVUS” tłoczona mechanicznie niefiltrowana 500ml – Marina Palusci
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Jednostka podstawowa
szt.
Kod kreskowy
0645760352046
Vat
5%
Waga
0.88 kg
OPIS

OLIWA PREMIUM EXTRA VERGINE „NOVUS” TŁOCZONA MECHANICZNIE NIEFILTROWANA 500ml – Marina Palusci

 

Składniki: oliwa extra vergine tłoczona na zimno
z oliwek odmiany „Dritta i Leccino” 100%

 

Kwasowość – max 0,2

Zawartości polifenoli – nie mniej niż 650 ppm

 

Wartości odżywcze w 100g/
Wartość energetyczna-899 kcal/3762KJ/
Tłuszcze-99,9 g/ w tym nasycone kwasy tłuszczowe -14,46 g/ węglowodany- 0 g/w tym cukry – 0 g/ białko – 0 g /sól – 0 g

Kraj pochodzenia: Włochy

Wyprodukowano w 100% z oliwek włoskich

Świeża włoska oliwa, zbiór i tłoczenie to październik 2020

Data minimalnej trwałości: 30.06.2022

Na dnie po odstaniu można zauważyć osad który jest zjawiskiem naturalnym.

Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Nie schładzać poniżej 10 stopni.

 

Producent: Azienda Agricola Marina Palusci

w C.da Fonte Gallo – Pianella (PE) – Włochy

 

Novus to młoda oliwa, pierwsza w tym sezonie, niefiltrowana w 100% włoska oliwa extra virgin.

 

Oliwki użyte do jej tłoczenia uprawiane są przez rodzinę Palusci od setek lat na wzgórzach Abruzji. Gaje oliwne są pielęgnowane w naturalny sposób w oparciu o zasady upraw biodynamicznych. Zbiór odbywa się ręcznie od początku października, kiedy oliwki są jeszcze zielone, gdyż wtedy wprawdzie mają mniej tłuszczu, ale obfitują za to w prozdrowotne substancje odżywcze, smakowe i zapachowe.

 

Po wytłoczeniu tej oliwy nie poddaje się jej filtracji, ani pełnej dekantacji tylko od razu butelkuje dzięki czemu zachowuje oliwkowy mętny kolor, a co najważniejsze wiele prozdrowotnych substancji znajdujących się w świeżych oliwkach. Młoda oliwa sprzedawana jest w przezroczystych butelkach, dzięki czemu cieszy oko piękną, świeżą zielenią, ale jednocześnie zobowiązuje do szczególnej ochrony przed dwoma wielkimi wrogami oliwy: światłem i ciepłem.

Do tłoczenia oliwy Novus używa się odmian oliwek Dritta i Leccino. To właśnie te szczepy nadają jej wyrazisty zapach świeżej trawy (oliwek) oraz zdecydowany smak.

Tego typu oliwę traktuję się jako produkt sezonowy i sprzedaje do wyczerpania zapasów.

Oliwa Novus jest pierwszą oliwą w sezonie niczym papierówka w naszych sadach.

Oliwa ta pasuje zarówno do wegańskich dań podkreślając ich smak jak również do słodkich deserów np. na bazie sera riccota. Świetnie sprawdza się z pieczona dynią lub bakłażanem lub do sałatki z rukoli, ale też można nią doprawić wiele innych dań kuchni polskiej.   Jest nie tyle tłuszczem, co przyprawą, która eksponuje i wzbogaca smaki i zapachy potraw. 

 

Marina Palusci to rodzinna firma , która tłoczy oliwy z nawet 500 letnich własnych gajów.

Oliwa to ich prawdziwą pasja. Oliwy Marina Palusci wygrywały wielokrotnie międzynarodowe festiwale oliw i goszczą na stołach restauracji najlepszych restauratorów.

 




Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.